Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Samisk bosetning funnet i Valdres

Valdres

Det sørligste og vestligste funnet av fire samiske gammetufer er funnet ved innsjøen Rennsen i Vestre Sildre i Valdres.

Ifølge arkeolog Espen Finstad har gammetuftene et svært klassisk samisk mønster i utforming og plassering i landskapet lik det som ble funnet i Aursjøen i Lesja med hellebelakte ildsteder på rekke og med den hellige boaššu steinen. Boaššu lå bak ildstedet og var et hellig område i boligen

Kilde: Må skrive om Norgeshistoria
Kilde: Samer i Valdres for 1000 år siden – lenke virker ikke lenger

Vist 2117 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Funnet er gjort ved Rennsennvatnet i Øystre Slidre, sørøst for Beito og Beitostølen. Ut fra bildene kan det virke som funnet er gjort ved Rennsennstølen.

Nå var det vel ikke bare samer over hele Norge. Det var også andre som vandret i fjellheimen på jakt. Det å lage ildsted på den måten som nevnes er fremdeles vanlig. Så jeg tar dette med flere klyper salt.

Her var det mykje rart. Reinsenvatn er ingen innsjø, sjølv om dei lokale likar å kalle det for “fjor’n”. Det er eit rundt, likje så veldig stort vatn som ligg omtrent ved foten av Nøsakampen i Vestre-Slidre kommune
Det kan nevnast at vatnet har ein brukbar bestand av fin aure..

For å koma seg dit kan ein kjøyra frå Røn og opp til Vaset og vidare over Panoramavegen, Reisen vil då væra det første vatnet ein kejm til, og ligg på venstre side av vegen. Buplassen finn du også inn til venstre i det du er i ferd med å passera vatnet.

Jarle: Hva er “mykje rart”?

Jarle I. Kvam:
Lenken til Samer i Valdres for 1000 år siden virker ikke lenger. Da jeg skrev innlegget mitt ovenfor, tok jeg navnet fra artikkelen og søkte på navnet Rensennvatnet. Jeg fant det i Østre Slidre. Det var også et bilde som fulgte artikkelen om funnet, og ut fra dette tolket jeg funnet til å ligge i nærheten av Rennsennstølen. Når det nå viser seg at navnet skrives Reinsennvatnet (med nn), finner jeg det i Vestre Slidre. Skrivemåten Rensennvatnet, uten i, er godkjent, men ikke anbefalt.
I Østre Slidre er Rennsennvatnet eneste godkjente skrivemåte. Reinsennvatnet i Vestre Slidre ligger ved foten av Noseknippa. Navnet Nøsakampen er også godkjent, men det er Noseknippa som er anbefalt. Jeg forstår det slik at funnet er nedenfor Øygardstølen. Ligger det like ved vatnet?
Det var bra vi fikk dette oppklart.

Annonse

Nye bilder