Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Samer er europeere ifølge genstudium.

Mulige innvandringsveier til de som ble samer

Dette var hovedkonklusjonen i det største genetiske studiet av samer til nå. Det avises at den samiske populasjonen oppstod i de aller nordligste uralsktalende populasjonene i Sibir eller i andre innfødte sibirske populasjoner. Sammenliknet med alle populasjonene i den uralske språkfamilien så liknet nenetserne minst på samene genetisk. Samene kunne best forklares som en smal, distinkt undergruppe av europeere. De mulige innvandringsveiene til samenes forløpere skal ha vært i samsvar med spredningen av Ahrensburg og Swiderian mesolittisk teknologi i Nord-Europa som forbindes med populasjonsekspansjonen etter siste istid.

Ifølge forfatteren så kunne scenarier som involverer ekstremt genetisk drift som følge av flere genetiske flaskehalser (matmangel, sult, sykdomer, klimaforværring) kan forklare hvordan samene utviklet seg til en smal undergruppe funnet i andre europeiske populasjoner. Like dan så er det mulig at de som ble til dagens samiske befolkning var i sin grunnleggelse avgrensen til kun noen få genetiske varianter (grunnlagt av få individer) bragt med av grunnleggerbefolkningen. En plausibel forklaring i en periode med “paleolittisk isolasjon”.

Kilde: The western and eastern roots of the Saami—the story of genetic ‘outliers’ told by mitochondrial DNA and Y chromosomes

Les om andre saker i Samenes Historie her.

Vist 1914 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Men dette er min svigerfar :

Svigermor, samisk og kvensk bakgrunn :

Annonse

Nye bilder