Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

"Der vandringen slutter" 1929

Vist 413 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

arti å se gamle filmer fra Finnmark. Kom gjerne med fler:)

@Tone Alastad; Det ver en flott film du publiserte. Når jeg ser på bilder av gammer, må jeg tenke på de “gjenreisningshusene” som ble satt opp fra 1945 og utover. Jeg var jo under 10 år den gangen, og hadde ikke mye vett på bygningsteknikk. Derfor skal jeg i dag ikke kunne påstå hvordan de var konstruert. Selv bodde jeg et års tid i ei tyskerbrakke med vegger som besto av to bordlag med papp i mellom, muligens 10 cm tykke.
En av naboene satte opp en gamme med torv som isolajon utvendig. Inne var veggene kledd med bord og porøse plater. Dessuten var det tapetsert med aviser og bilder fra ukeblad. Jeg husker fremdeles hvor koselig og godt og varmt det var inne. Offisielt var “alle” innforstått med at de “gammeldagse og helsefarlige” gammene ikke skulle brukes mer. Senere har jeg forstått at torv er et meget godt isolasjonsmateriale, og brukt på rette måten kan det med fordel brukes i moderne hus. Jeg tror rett og slett at folk den gang ikke fikk lov til å sette opp torvgammer. Det var et Gjenreisningskontor i Harstad som laget tegninger av hus som kunne bygges, og de var ikke populære, har jeg lest. Dette er det sikkert noen lesere her som vet mer om.

Kjempeartig å se en så gammel film fra Finnmark. Det er ikke mange av dem. Det ble jo også spilt inn enn stumfilm i Finnmark eller Troms om samepiken Laila i 1929.

Film av en så anseelig alder (og kvalitet) var overraskende å finne “slengende” ute på nett, og ikke i forventa filmarkiv. Synd at det skal være slik med filmperler som denne, men godt at noen har skjønt verdien av dette og formidla det videre til folket.

Annonse

Nye bilder