Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Drosjetur og gudstjeneste i Karasjok på 1950-tallet

Vist 1328 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

tøft å se det piggete toget – synd at luene brukes så sjelden nå

Så praktfullt å se! De vakre draktene!

googlet Samiske hodeplagg men fant ingen nærmere beskrivelse av de spesielle taggete luene som mennene bruker i filmen – noen som vet noe om disse luene?

Jeg har sett at den blir kalt “stjernelue” eller “firevindslue”.

tripman: Hær i finnmark kaller vi det “stjernehua”,“fjellfinnhua” og/eller “samehua”.
Det er det blitt kalt i alle år på folkemunne.

Klipp fra dokumentar som gikk på Nrk2 for noen uker sia.
Fjellfinnhua

Hva var dette for noe? Ingen “fjellfinnlue” å se der.

Den er her inkludert debatt både før og etter.

Nei, å sitte å høre på dette orker jeg ikke. Det blir jo ikke fortalt noe mer om denne luen, hva det riktige navnet på luen er, opprinnelsen til den, når den ble tatt i bruk, til hvilke anledninger de brukte den, om/når de har sluttet å bruke den osv osv. Det er det jeg er interessert i, ikke en masse tøv om en nordnorsk dame som har fått sure sms’er fordi hun har sagt “fjellfinnhua” (dét var tydeligvis det navnet utenforstående brukte på den, men hva kalte samene den, det er det som er interessant).

Klipp fra dokumentar, Ranveig.

He he, – i hvert fall bra at folk engasjerer seg.. :-)

“Fjellfinnhua” finnes i flere varianter, litt avhengig av hvor i “Sameland” du befinner deg. I Karasjok, Polmak, Tana og Nesseby er den ganske lik. Det handler rett og slett om et firkantet sydd hodeplagg, der hjørnene i tidens løp har blitt dratt ut til nærmest å likne horn. (Pyntesyke eller markeringsbehov fra frontfigurer i miljøene?) Pullen er fylt med ederdun, slik at lua i gammel tid (min farfar) også ble brukt som hodepute i lavvoen. Randen er kantet med oterskinn, og på den ene siden henger det ned strimler av vadmel i “samiske” farger. Er du ungkar, skal du ta på deg lua slik at strimlene henger ned på venstre side av hodet. Er du gift, skal de henge ned på høyre side. Jeg vil tro at det nok føltes stort for en ung samisk mann, å kunne snu lua 180 grader, etter å ha vært i kirken, og blitt viet til den han skulle leve livet sammen med. :-)

Kautokeinoluen er annerledes. Som med alt annet der vestpå, har pyntesyken pervertert. Det som i utgangspunktet var et formålstjenlig hodeplagg, har nå blitt til et overpyntet tårn av brem, der pullen har blitt redusert til en blekksprut av uthengende tøv. Funksjonelt? Vel neppe!

Jeg kan si mye mer om samisk klesdrakt. Men ikke nå. Spør hvis dere lurer på noe. :-)

Interessant! Men dere som samer kalte vel ikke lua for “fjellfinnhua”. Hva kalte samene den? Er den en del av samisk festdrakt/bunad nå? Når brukes den nå for tiden? Vi ser ofte damer på tv i samisk festdrakt, men det er veldig sjelden vi ser menn bære den lua. Lurer på hvorfor, for den er virkelig praktfull!

Ranveig. Jeg tror ordet du leter etter er čiehgahpir eller firevindslue.

Til Ranveig:

Nei, selvfølgelig har vi selv aldri kalt det “fjellfinnhua”. For oss dreide det seg om to hodeplagg, som hadde hver sine betegnelser:

“Geássegahppir” for sommerlua. Den var enklere sydd, og uten ederdun i pullen. Heller ikke noe oterskinn langs randen.

“Nástegahppir” derimot, er vinterlua. Den er slik jeg tidligere beskrev.

Når samer idag får sydd seg nye kofter, er det mitt inntrykk at de velger seg hodeplagg som er mer i tråd med slik det var for over hundre år siden, – før man begynte å dra luehjørnene ut til “horn”. Hodeplaggene blir mer moderate, slik de jo i utgangspunktet var.

Det handler om tilbakevenden til det opprinnelige.

Tusen takk for at du tar deg bryderiet med å svare, Jan-Erik!
Så de enkle luene som vi ser mennene bruker nå, er altså en tilbakevenden til det opprinnelige. Jeg trodde nærmest motsatt. Hvis du skulle prøve å oversette disse luenavnene til norsk, hva ville det blitt, f.eks. “Nástegahppir” ? Så skal jeg ikke mase mer :-)

Ranveig:

Geásse- = sommer
Náste- = stjerne

Det vil altså si at det norske navnet på denne nydelige luen sannsynligvis kan oversettes til stjernelue , og det passer jo veldig bra.

“Geássegahppir” = sommerlue (er dette en sommerlue?)

“Nástegahppir” = stjernelue (vinterlue)

Tusen takk!

Nei, Ranveig, bokstavelig oversatt så betyr om ikke Gaup korrigerer meg:

Geásse- = sommer
Náste- = stjerne
Gahppir = lue

Så da blir f.eks Geássegahppir = sommerlue og Nástegahppir = stjernelue

Ok jaha, så bra å få det oppklart. Nå skjønner jeg det. Tusen takk, Jan! Men “stjerneluer” er de nå begge, det vil jeg kalle de i hvertfall :-) Jeg rettet litt på kommentaren min, etter de opplysningene du ga nå.
Ha en fin kveld!

Ranveig, ja ut fra bildene kan det nok se slik ut det kan jeg være enig i ;)

Håper Gaup eller noen andre eksperter griper inn hvis noe er feil. Kanskje er det ikke en sommerlue den øverste jeg la ut bilde av, men bare en lokal variant av en vinterlue….

Til Ranveig:

Det øverste bildet ditt beskriver en souvenirgjenstand fra Ivalo. Det har ingen ting med samisk kultur å¨gjøre. Det andre derimot, viser en mann i karasjok-klesdrakt, som sammen med en norskætted kvinne (deg?) skuer ut over et landskap jeg ikke umiddelbart kjenner igjen.

Jeg fant begge disse bildene på Google, da jeg søkte på “stjernelue”. Av din tidligere beskrivelse av sommerluen (uten dun i pullen), trodde jeg den øverste var en slik. Hvordan ser en sommerlue ut da, er den ikke stjerneformet i det hele tatt kanskje?

Ranveig:

Bildet du har lagt ut er nok arrangert. Ut fra bakgrunnen tror jeg det må ha blitt tatt i juli eller august. Dette er ikke klær man bærer på den tiden. Stjernelua han bærer, hører vinteren til. Han ville aldri ha tatt på seg denne sommerstid, om det ikke var for at en fotograf insisterte på at han skulle gjøre det.

Mye interessant informasjon om stjernelua i denne tråden – ligner litt på bunadstradisjonen med forskjellig design mellom regioner og bruk avhengig av årstid og sivilstatus. Forstår det slik at samtidig som lua har hatt en praktisk funksjon som varmende hodeplagg om vinteren så kan hornene være en kombinasjon av praktisk tilrettelegging for å romme fyllmateriale til medbrakt sovepute og utslag av en lokal og tidsbegrenset mote på vidda – dæm hadde sin Hugo Boss der også.

Til Tripman:

Ederdunsfyllet var der fordi det gjorde lua varm. Det finnes knapt noe som isolerer bedre. Hornene derimot, var nok en mote som utviklet seg i deler av det samiske området. For særlig praktiske er de ikke. Jeg har tatt vare på min farfars gamle stjernelue. Den veier faktisk et halvt kilo. Og det er egentlig ganske tungt, til hodeplagg å være.

I et tidligere innlegg mente jeg at det øverste bildet Ranveig la ut, måtte være en souvenirgjenstand fra Ivalo. Jeg føler for å moderere dette litt. Det kan godt hende at det faktisk er en genuin samelue. Men mønstringen peker uansett henimot Sodankylä-Ivalo-området i Finland. (Denne modellen finnes ikke blant norske samer. Og jeg tror heller ikke den kan komme fra Nord-Sverige.)

Den øverste luen fant jeg her Det står at det er en stjernelue (forenklet) fra Kautokeineo, men om det stemmer er en annen sak.
Vil du dele din hemmelighet om sommerluen nå? :-) Kanskje legge ut et bilde av den?

Til Ranveig:

Linken din kan tyde på at du har rett, – at det faktisk er en forenklet variant fra Kautokeino. Da får jeg bare bøye meg. Men for å være ærlig har jeg aldri sett denne modellen tidligere. Umiddelbart assosierer jeg mønsteret med Nord-Finland.

Jeg har for øvrig ingen “hemmeligheter”, hva angår sommerluen. :-) Jeg kan ikke huske å ha sett noen gå med den i min barndom i Øst-Finnmark. Min beskrivelse av denne baserer seg kun på muntlige overleveringer.

Når det gjelder min farfars stjernelue (vinterlue), kan jeg godt prøve å få lagt ut et bilde av denne. Hvis jeg får det til, da… Jeg er ikke akkurat noe datageni… :-)

Dette er antagelig

sommerluen? Det er vel i så fall stedlige varianter også av den?

Iflg. Wikipedia er denne “firevindsluen” stjerneformet men uten dunfyll.

Ja, jeg vil tro dette må være en sommerlue. Men jeg har ikke lokalkunnskap nok til å si hvilket område den kommer fra. Kanskje helst de vestlige regionene. Kautokeino eller Nord-Sverige?

Annonse

Nye bilder