Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Samiske graver i steinura

I denne artikkelen fra 1994 om samiske urgraver av arkeolog Audhild Schancke drøftes de samiske urgravene nærmere. De samiske gravskikkene i førkristen tid har variert men de samiske urgravene er den vanligste og mest særegne samiske gravformen fra tidligere tider. Den døde ble lagt ned i en steinur, under en flyttblokk, eller i en bergsprekk eller berghule. I noen tilfeller finnes også rester av pulk som den døde har vært lagt i. Kroppen ble sydd inn i bjørkenever. De døde har fått med seg gravgaver, blant annet piler, redskaper og smykker.

Kilde Samiske urbegravelser

Les andre saker i Samenes Historie her

Vist 1426 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

En fin påminnelse til oss som ikke har gjort det ennå, om å lese Festskrift til Ørnulf Vorren.

Aage: Det er som du skriver absolutt en bok å anbefale. Temaene i boka er ganske bredt og alle er verdt å lese. De som ikke vet noe særlig om Professor Ørnulf Vorren (1916-2007) kan lese mer om han i Store Norske. Han var aktivt helt mot slutten og det siste prosjektet som var en etnografi om skoltesamene.

“Ørnulv Vorren var en sentral skikkelse i forskningen omkring samisk kultur i Norge gjennom siste halvdel av 1900-tallet. Han deltok også aktivt i oppbyggingen av Samisk-etnografisk avdeling og av forskningsmiljøet omkring Tromsø Museum og Universitetet i Tromsø.”

Kilde: Ørnulf Vorren – Utdypende artikkel Store Norske

Veldig inntresant lesing.Hvem vet,kanskje man har sett en urgrav på sin vandring og trodd at det bare var en steinhau.Boken er virkelig og anbefale.

Interessant det her. Hvor har man funnet de gravene ? I Småland hvor jeg har en hytte er det en liten gravhaug et par hundre meter vekk, men det er nok andre folkeslag som har bygget den, eller hva vet vi ? Den er fra jernalderen, desverre er den blitt ødelagt en gang i tidene av gravrøvere, så den er skadet av graving. Der er også en offerplass ikke langt fra, hvor stein er satt på en spesiell måte, den skal visst være fra steinalderen. Har vært der og offret et par øl til forfedrene, er nok best sånn, tror jeg.

I SørSverige finnes en kjempestor vikingetidsgravplass, kanskje er den på flere hektar. Ikke vet jeg hva stedet heter da info``en kom litt brått på da jeg hørte navnet. Også har vi helleristingene på Tanumshede litt sør for
grensa til Norge, ikke langt unna har også de Nordiske Televerkene en Satellit jordstasjon. For de som er
interessert så er dette et fint møte med fortiden for 5 – 6000 år siden. Men Jan H. kom ikke og si at dette er
samiske ! Du har en ubehagelig tendens til å påstå at alt mulig er samisk eller har samisk opprinnelse uten å kunne dokumentere hvor du har det fra. Vær heller litt ydmyk i dine uttalelser, det er tross alt for det mest godt voksne folk som sitter her og leser og som også sikkert vet svært meget uten å komme med kildehenvisninger om sine kunnskaper. På denne måten tar du bort lysten fra oss andre som kanskje har viktig kunnskap om lokaltradisjon og kultur.
Ha en god søndag.

Nå må du slutte å tøve, Kjell! Både Jan og jeg oppfatter samisk etnisitet som noe som oppstod i møtet mellom to eller flere folkegrupper for 2-3000 år siden. INGEN her har påstått at arkeologiske funn fra 5-6000 år tilbake er å betrakte som “samiske”! Les deg opp på det som skrives her, før du slenger ut urettmessige beskyldninger mot andre!

Så traff jeg kanskje spikeren på hodet denne gangen. Joda du, dere har utallige ganger skrevet at dette var samiske, uten å komme fram med annet enn løse påstander. Vi får se etterhvert hva mere dere kommer fram med.

Da foreslår jeg at du henter fram igjen de innleggene der slike påstander fremkommer. Det burde ikke være vanskelig, siden de jo er “utallige”.

Kan det være på sin plass at Jan E leser seg litt opp på hva som har kommet fram av påstander om samisk identitet og opprinnelse. Det er vel det som engasjere, uriktige påstander? Som båter, ski, fangst, Lofoten, stedsnavn, bosetning innblanda litt gener og opprinnelse. Du får en travel søndag, Jan E.

Trond Mathisen klarer sikkert også å belegge påstandene sine med eksempler.

kjell: Hvis du hadde satt deg inn i saken ved for eksempel å lese artikkelen ovenfor så kunne du spart deg for det ovenfor. De samiske urgravene har begrenset sydlig spredning til innenfor de kjente samiske bosetningsområdene. De sydligste skal være ned til Tydalen i Norge og til Åre i Sverige. De eldste gravene går tilbake til 1000-1200 f.kr i Varanger og har siden spredt seg sydover. Skikken skal ha vart helt til den 1700-århundre i det sørsamiske området. DIsse samiske urgravene kalles samiske fordi de er i det samiske bosetningsområde, er kjent fra historiske kilder som en samisk gravskikk og er innenfor tidsperioden til samisk etnisitet.

Annonse

Nye bilder