Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Samisk identitet utvikles allerede i yngre steinalder?

Det ifølge en disputas fra 2011 av Mag.art. Hilde Rigmor Amundsen. Hun argumenterer for at Hedmark allerede i yngre steinalder var befolkninget av to ulike kulturgrupper med Trysilelva som et skille. Nord for elva holdt et samisk fangstfolk til og i syd holdt en nordisk jordbruksfolk til.

“Omkring 2.350 år før Kristus kommer en ny folkegruppe med tidlig samisk identitet fra nordøst, sannsynligvis Sverige. Den etablerer seg som et rendyrket fangstfolk, mens det samtidig etableres en regulær gårdsbosetting ved Mjøsa. Amundsen mener at dette kan være folk med tilhørighet i en nordisk eller sørskandinavisk kulturform, som har trukket innover i landet fra oslofjordområdet.”

Kilde: Disputas: Nordiske og samiske identiteter utvikles allerede i yngre steinalder
Kilde: Samisk i Hedmark i yngre steinalder
Kilde: Jo da, Hedmark er todelt
Kilde: Hedmark delt mellom to folk

Les også Samer i Østerdalen
Les også Samisk bosetning funnet i Valdres
Les også Samer på Dovrefjell i vikingtiden
Les også Bodde det samer i Hallingdal?

Les andre saker i Samenes Historie her

Vist 1891 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Jeg for kommentere her at de språkhistoriske dateringer av det samiske språkene ikke støtter at det samiske språket kan ha eksistert i Hedmark for over 4000 år siden. Det samiske urspråket eller proto-samisk mener språkforskerne ikke kan dateres lengre tilbake enn til jernalderen. Les mer i Det samiske språkets alder og opphav

Men det har på den annen side blitt observert av språkforskere at enkelte sørsamiske stedsnavn kan ha en tidsdybde som går lengre tilbake enn til proto-samisk tid i det sørsamiske språkområdet. Les mer i Sørsamisk et svært gammelt språk som skulle tilsi et eldre “samisk” språklig tilstedeværelse.

Annonse

Nye bilder