Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Stumfilmen "Laila" (1929) på nett

“Laila er en norsk stumfilm fra 1929, basert på romanen “Lajla” av J.A. Friis. Filmen var den danske regissøren Schnéevoigts regidebut. Hovedpersonen Laila er datter av en norsk kjøpmann, men kommer bort fra familien på vei til kirke for å døpes. Hun blir funnet og adoptert av en samisk familie. Den videre handlingen fokuserer på identitet, og kjærlighetsvalg, mellom hennes norske fetter Anders og hennes samiske fosterbror Mellet. Flere scener fra filmen er tatt opp på Skjervøy. Filmen viser natur så som Kågen, Isakeidet og Lailafjellet." (Kilde: Laila Wikipedia)

Laila del 1/17
Laila del 2/17
Laila del 3/17
Laila del 4/17
Laila del 5/17
Laila del 6/17
Laila del 7/17
Laila del 8/17
Laila del 9/17
Laila del 10/17
Laila del 11/17
Laila del 12/17
Laila del 13/17
Laila del 14/17
Laila del 15/17
Laila del 16/17
Laila del 17/17

Den skriftlige versjonen av Laila fins i engelsk oversettelse her

Les andre saker i Samenes Historie her

Vist 2267 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Dette innlegget om en stumfilm laget i Troms og Finnmark i 1929 har så langt fått påfallende lite besøk her på sonen. Har alle andre enn meg sett denne filmen før eller forventer enn at stumfilmer på noe hvis har lavere kvalitet enn dagens filmer? Dette er såvidt jeg vet den første filmatiseringen med samisk innhold gjort noen gang og endel av innspillingen er gjort her nordpå.

lyden funker ikke

nei fan lyden virker heller ikke på tegnspråknyhetene

Jo, jeg vil tro mange har sett denne filmen. Det er for øvrig laget to filmatiseringer av boken “Laila”. Den siste – jeg vil tro den må ha blitt spilt inn på 60-tallet, eller der omkring – er i farger, og legger historien til etterkrigstiden. Begge versjonene kan anbefales som severdige.

Dette er bare en aldeles nydelig film, og tro mot boken (til en forandring)! “Laila” var den første bok i mitt eie, tidligere hadde jeg bare lest bøker fra skolebiblioteket samt de vi hadde hjemme. Jeg fikk den av min elskede far da jeg var 10-11 år gammel, og aldri har en slik bok gjort et sånt inntrykk på meg hverken før eller siden. Pappa hadde også lest den i sin ungdom og var fascinert av historien, naturskildringene og stemningen. I denne filmen får vi alt dette i en harmonisk og flott blanding.
Tusen takk til Jan Hansen som la ut denne filmen!

De ulvene vi ser i filmen er antagelig hunder, eller hva?
Det hadde vært artig å vite hvilke scener som viser Kågen og Skjervøy ellers , for der har jeg vært to ganger for lenge siden….

Det var riktig artig å se Manndalsgrena bli brukt som “dør” i lavvoen ! :)

Filmen kan kjøpes her, restaurert.

http://www.flickeralley.com/fat_laila_01.html

Det ser da ut som denne bare sendes innen USA.

Hmm det var synd. Kanskje den finnes et annet sted, vi for se.

Nå har jeg nettopp bestilt dvd’en fra NFI Filmbutikken der den koster kr 199,- + frakt. De sender faktura. Gleder meg! Takk for påminnelsen om denne herlige filmen/boken!

Har mottatt, sett og nydt denne herlige filmen! Lurer på om Norsk Filminstitutt hadde bare ett eksemplar (eller noen ganske få) for når jeg sjekker nå, så har de den ikke. Håper interesserte her på tråden fikk sikret seg et eksemplar.

Annonse

Nye bilder