Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

Sjøsamiske navn på fiskegrunner

Stipendiat Camilla Brattland ved UiT har samlet inn samiske navn på fiskegrunner i Porsangerfjorden. Samiske navn på fiskegrunner og sjøterminologi er et forskningsfelt som så vidt er i startfasen. Just Qvigstad gjorde innsamling av stedsnavn på 1930-tallet, og registrerte et 30-talls navn på grunner i Porsangerfjorden som den eneste fjorden hvor dette ble systematisk registrert. Siden Norges Geografiske Opmåling på den tiden ikke hadde for vane å registrere samiske og kvenske navn (utenom de som ikke hadde noen god oversetting til norsk), var det bare norske navn å se på sjøkartene.

Utrag:

“Ved nærmere øyensyn ble det imidlertid klart at av et totalantall 46 norske navn som står på sjøkartene i hvert fall i Porsangerfjorden, er majoriteten av dem stort sett oversatt eller lydlig tillempet fra samisk til norsk eller fra norsk til samisk, og kun et fåtall av navnene viste seg å være rent norske (tre navn, for å være nøyaktig). Den største kategorien av navn er den der det er ganske vanskelig å vite hvilket språk som ga opphav til navnet, mens en liten kategori med navn inneholder grunner som har forskjellige navn på norsk og samisk. "

Kilde: Språkskatt opp fra havbunnen i Porsangerfjorden – forskning.no

Kilde: Reclaiming indigenous seascapes. Sami place names in Norwegian sea charts

Les andre saker i Samenes Historie her

Vist 1801 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Og hva i all verden gjør det om det er norske navn i norske sjøkart ?
Har ikke møtt sjøfolk/fiskere enda som leser/skriver/prater samisk !
Bli ferdig med tullet og få deg et liv !

Så hva gjør det da om det er samiske navn på sjøkart når de ennå er kjent? Ser ikke helt problemet Vikten.

Det holder lenge med norsk skrift på norske publikasjoner ! Kan ikke forstå at det skal skrives på et språk til ca 12.000 registrerte mennesker. Det er nemlig det omtrentlige tallet for personer som står i samemanntallet.
Hvor mange grupper mennesker av forskjellig etnisk bakgrunn har vi i Norge i dag som er like mange ?
Skal vi skrive navn på steder i norske kart på deres språk også ?

Så Vikten sidestiller samisk språk som har vært brukt i de samiske områdene i minst 2 000 år med andre fremmedspråk som først nylig har kommet til riket? Samemanntallet er ellers ikke noe særlig godt estimat på den samiske befolkningen hverken nå eller historisk sett. Det er mange som ikke er med i manntallet.

Ja, det gjør jeg !
Så når det gjelder samemanntallet kan man bare se bort fra det ?
Såvidt jeg kjenner til er det eneste dokumentasjonen på hvem som er samer, og det blir brukt flittig som “våpen” i andre situasjoner fra samefolkets talsmenn, men nå passer det ikke inn i diskusjonen og da skal vi se bort fra det, er det slik å forstå ?
Jeg synes ærlig talt disse kravene om historiske rettigheter fra sameforkjempere begynner å bli kvalmende, og nå også når det gjelder språk i sjøkart, som tross alt er ikke bare nasjonale, men også internasjonale.
Ta en sukkerbit, og ro ned en stund !

Merkelig at Per Roger Vikten drar sakens kjerne og gjør det til en sak om “samiske rettigheter” som han selv kaller det. Hadde han lest sakens innhold ville han sett at det ikke handler om “historiske rettigheter” og ei kommer det fra såkalte “sameforkjempere”. Det var et stipendiat på Universitet i Tromsø som hadde samlet inn samiske navn fra Porsangerfjorden. Jeg må legge til at åpningsinnlegget til Vikten synes jeg rett og slett er ufint og respektløst.

Jeg skjønner ikke hvorfor Per Roger hisser seg opp over dette. Denne innsamlingen av sjøsamiske stedsnavn i Porsanger er av historisk interesse, og har ingen ting med rettighetspolitikk å gjøre.

Og når det gjelder Samemantallet: Undertegnede er ikke med der, men jeg regner meg like fullt som same.

Det skulle ikke forundre meg om Per Roger Vikten er av sameblod selv. Det er som regel de som har noe å frykte som roper høyest.

Jeg er veldig ofte innom denne sida og er veldig glad for at det er noen som formidler samisk historie. Synes den er ekstra inntresant å lese om samiske navn fra porsanger siden det er der mye av slekta mi kommer fra.

Ps samiske navn er de i mange sjøkart spesielt fra sjøkart nr 69 og nordover.

en annen merkelig ting er hvorfor Finnmark Dagblad sakser ut noen av disse innleggene og putter det i avisa. Mitt forrige innlegg her og Jan Eriks innlegg fikk orkesterplass i avisa.

Såvidt jeg forstår så har FD rett til å knabbe sitater i tråder som blir publisert i deres pulssoner.

Orkesterplass i Finnmark Dagblad, JEG? Kan noen vennligst sende meg en link til dette, – alternativt scanne papirutgaven og maile den til jan.erik.gaup@brednett.no!

har desverre ikke denne avisen, men mener det var lørdag 25 juni i papirutgaven. FD klipper ut fra sine diskusjoner og fdpuls

Det ser ut som at FD tidvis plukker ut kommentarer fra forskjellige tråder på fdpuls og publiserer de på sidene “FD meninger” sammen med de allminnelige leserinnleggene. Kan være at andre aviser har liknende praksis med deres egne pulssoner.

ja jeg legger merke til det. Man blir jo nesten kjendis.

Thomas B. blir du plaget ute blant folk av nesten-kjendis statusen? ;)

neida, men fikk noen spørsmål om d..

Da har jeg fått tak i den engelske versjonen av noe av det bakenforligge fagstoffet om dette. Det er beskrevet i Polar Geography, Volume 34, Issue 4, 2011 Reclaiming indigenous seascapes. Sami place names in Norwegian sea charts

Annonse

Nye bilder