Bilde: Sjøsamer på vei tilbake fra lofotfiske. Verdens modigste sjøfolk ifølge den engelske tegneren.

7 000 år gamle Iberere liknet mest på Nord-Europeere

Det ifølge en ny forskningsrapport fra institutt for biologisk evolusjon ved Universitetet Pompeu Fabra i Barcelona. De analyserte to 7000 år gamle levninger fra mesolittisk tid fra La Brana-Arintero i Leon som er i det nordvestlige Spania. Disse to individidene hadde mitokondria gruppetilhørighet til U5b2c1 som er forholdsvis sjeldent i nåværende europeiske befolkninger men som var vanlige hos mesolittiske jegere og samlere i Sentral og Nord-Europa. Dette tyder på ifølge forfatterne på bemerkelsesverdig genetisk ensartethet hos de gamle mesolittiske jeger og samler folkene over store geografiske områder. Deres autosomale DNA viser at de liknet mest på Nord-Europeere og ikke områdets nåværende befolkning inkludert Baskerne.

Kilde Genomic Affinities of Two 7,000-Year-Old Iberian Hunter-Gatherers
Kilde Supplementary material

Les også De første skandinaviske jordbrukere var genetisk sør-europeere
Les også Ingen genetisk kontinuitet mellom samer og den gropkeramiske kulturen
Les også Samenes genetikk i Finnmark
Les også Samiske gener påvist hos nord-finner
Les også Samene av delvis øst-asiatisk opprinnelse?
Les også Samene har røtter i Øst-Europa
Les også Samene har røtter i Vest-Europa
Les også Samer har røtter i Syd-Europa II
Les også Samer har røtter i Syd-Europa
Les også Nylig genetisk forbindelse mellom Samene og Volga-Ural
Les også Samene – en genetisk unik urbefolkning
Les også Samene genotypiske og fenotypiske europeere
Les også Samene en gammel europeisk befolkning
Les også Samer er europeere ifølge genstudium.

Les andre saker i Samenes Historie her

Vist 861 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Den finske linguistikeren Jaakko Häkkinen som driver med genetikk på hobbybasis (det er iallefall ikke hans profesjon) mener å se en nær sammenheng mellom samene og de to La Brana individene.

Merk at dette ikke er stoff som er publisert gjennom annerkjente vitenskaplige tidsskrifter så inntil det skjer eller hvis det skjer så må dette stoffet som presenteres i lenken nedenfor tas med forbehold. Samer var ikke med i sammenlikningsgrunnlaget til den opprinnelige forskningsrapporten.

Kilde Uralic peoples in MDLP World 22

Bra, Jan Hansen. Her kommer mye av dokumentasjonen jeg har forsøkt å fortelle finnes. Nå slipper jeg kanskje argumentere mot uvitenhet.

Isak, kan du fortelle i klare ord hva denne dokumentasjonen (kildene det er henvist til) forteller? :-)

Trond: I klare ord skal du få: Samene idag er bærere av de samme genene som folket som bosatte seg først på norskekysten, senere innlandet. De var lenge alene heroppe (isolert fra andre folkeslsg ?), uten innslag fra andre folks gener. Det vil si at samenes forfedre var de første som bosatte seg i våre områder.

Isak: Kan du sitere de delene (klipp og lim) i dokumentasjonen som forteller akkurat det? Klarer ikke selv å finne det i teksten.

Trond:Jeg har ennå ikke lest artiklene som Jan Hansen har lagt ut så nøye at jeg kan huske hvor det står akkurat slik. Men jeg kan se at dette er noe av den samme forskningen jeg har lest tidligere, altså før Jan Hansen la det ut. Jeg tror ikke du skal stirre deg blind på en eneste setning. Man får mest igjen av å lese hele artikkelen, og andre kilder som berører temaet. Jeg fikk vite om denne forskningen på universitetet i Tromsø, og har senere lest artikler om temaet når jeg har kommet over det. Dette er egentlig forskning gjort for mange år siden, og det er også laget en film om dette. Men når jeg får tid til å lese det Jan Hansen har lagt ut mer nøye, kan jeg klippe og kopiere. Men som sagt, en eneste setning er ikke det man bør se etter.

Men du sier dette dokumenterer din påstand i andre tråder. Trur du ennå har en stor jobb foran dæ om du skal dokumentere nokka. Det står ingenting om det du mener dokumenteres her i ditt innlegg på mandag.

Skal man legge frem bevis, må men lese det først…

Nå skal du lese nøye her, Trond. Jeg har kjent til denne forskningen i mange år, Jan har satt noe ev dette her inne for noen dager siden. Så det er ikke på grunnlag av det Jan Hansen har lagt ut, jeg har tatt mine argumenter fra. Har du fattet det nu ? Les innlegget mitt ovenfor en gang til !

Har bare tatt utgangspunkt i at du sier at dette dokumenterer din påstand. Det e helt greit at du har din egen mening og påstår noe, så kan vi velge om vi e enig eller ikke. Men når du sier at noe dokumenterer din påstand, så må du lese det først.

Og av og til må man være kritisk til det man mener dokumenterer noe. Æ les Illustrert vitenskap, men trur ikke på alt som står der :-)

Ha en fin helg.

Mesteparten av dette var vel lagt ut i 2010 :)

Men den trua må vel være basert på noe? Er det metode og datagrunnlag det står på eller det bare noe du tror på?

Trond skrev:

“Og av og til må man være kritisk til det man mener dokumenterer noe. Æ les Illustrert vitenskap, men trur ikke på alt som står der :-)”

Denne er ikke lenger tilgjengelig, men fins fortsatt i finsk versjon i Saamelaisten muinaiseurooppalaiset juuret

JH skrev:

“Kilde Uralic peoples in MDLP World 22”

Annonse

Nye bilder